Onderstaande column is te lezen op de populaire en bekende Rotterdamse website https://www.debuikvan.nl/rotterdam/column/einde-strijkplanktijdperk-in-zicht  Het betreft een interview met sterrenchef François Geurds van FG Restaurant in Rottedam.

De Rotterdamse sterrenchef François Geurds heeft iets nieuws ontdekt op de Nederlandse markt: de strijkpop. Een gewassen koksbuis is na zeven minuten droog en volledig kreukvrij. Een topuitvinding voor iedereen bij wie het als hij aan tijd ontbreekt. 

Moeders mooiste ben ik niet. Ik ben behoorlijk wat kilo’s verwijderd van een sixpack. Ik houd van eten, en die sporen zich lastig te wissen. Wil niet zeggen dat ik geen belang hecht aan uiterlijke verzorging. Ik ga minimaal één keer per week naar de kapper, soms zelfs twee keer. Op vuile nagels zul je mij nooit betrappen. Mijn handen was ik na elke handeling met desinfecterende zeep. Mijn koksbuizen zijn altijd gladgestreken. Eén vlek en trek ik gelijk een schone aan. Op dit niveau, eigenlijk op alle niveaus, hoor je er representatief uitzien.

Het ontbreekt me echter aan tijd om dagelijks twee, drie koksbuizen te strijken. Er bestaat wel zoiets als een strijkservice maar dat is ook weer zo’n gedoe, dat brengen en ophalen, dat moet dan ook allemaal net in de agenda passen. En ik wil ook geen blijvend beroep op mijn moeder doen.

De oplossing is inmiddels gevonden: de strijkpop. De strijkpop is een compleet nieuw fenomeen, drie maanden geleden geïntroduceerd in Nederland. Na het wassen hang ik mijn koksbuis zeven minuten aan de strijkpop en hij is droog en volledig kreukvrij. De strijkpop blaast warme lucht in een speciale hoes en trekt daarmee de kleding strak. Het vocht uit de gewassen kleding verdampt direct. Ideaal!

De strijkpop schijnt bovendien veel beter voor het milieu te zijn dan de strijksprays die doorgaans worden gebruikt om dit resultaat te bereiken. Een heel grote stroomvreter is het ook niet. Het verbruikt ongeveer 0,12 eurocent per kledingstuk aan stroom. Van maat XS tot XXL, alles past. Strijkpoppen zijn vanaf 399 euro verkrijgbaar. Voor dat bedrag heb je tien jaar lang plezier. Eén strijkpop staat gelijk aan 10.000 strijkbeurten. Je kunt het vergelijken met een vaatwasser. Wie eenmaal aan dit gemak is gewend wil nooit meer anders. Ik weet zeker dat over een jaar zowat iedereen een strijkpop thuis heeft staan.

Beddengoed strijkt de strijkpop helaas niet. Ik werk (beduidend) meer dan dat ik slaap, zo groot is dat euvel dus ook weer niet. Ik ben er enorm mee geholpen, met die strijkpop. Als er nu ook nog een pop wordt uitgevonden die de ramen lapt en de vloeren boent dan hoef ik me thuis nergens druk meer om te maken …


Auteur Dijlan van Vlimmeren


 

    11-11-2016 00:00